Aannemingsbedrijf Geluk in Doetinchem bestaat 150 jaar. Directeur Jan Geluk benaderde mij om het boek dat zijn vader en 'oom' schreven te redigeren en klaar te maken voor de persen. Een leuke klus! En een Gorkums feestje. Andere betrokkenen zijn Gertjan Costerus van Moefs voor de opmaak en Drukkerij Fennema voor het drukwerk. Des te leuker, omdat Aannemingsbedrijf Geluk meerdere jaren in Gorinchem gevestigd is geweest, onder meer aan de Haarsekade.
Elk jaar organiseert Weekblad Schuttevaer een uitje voor de regionale correspondenten. Deze keer was dat naar de Museumwerf in Vreeswijk. Na een rondleiding en bezichtiging kwam de Chinees langs. Ook dat was gezellig. Halverwege zette een van de medewerkers zijn collega's op de digitale plaat.
Het aantal bladen waar To The Point bij betrokken is neemt nog steeds toe. Of ik schrijf er artikelen voor of ik doe de redactie. Recent toegevoegd is Reconstructie, het blad voor relaties van RECO in Koudekerk aan den Rijn. Dit werk gaat in nauwe samenspraak met Moefs van Gertjan Costerus, een bureau voor design en communicatie, dat eveneens in Gorinchem is gevestigd.
"In de eerste plaats is het tijdwinst waarom we het op deze manier doen en niet op een andere", stelt Bas Noorland, projectmanager bij IHC Merwede. "Als tweede kunnen we zo het aantal logistieke handelingen beperken. Hoe je het ook wendt of keert, het blijft een hele exercitie."

Het lijkt tegenstrijdig: op meerdere locaties onderdelen van een schip bouwen en toch daar niet alleen logistiek snelheid mee winnen. Het is wel het geval met de Vox Dubai, momenteel in aanbouw in Kinderdijk voor baggeraar Van Oord. Eind vorige week kwam er een megasectie over water vanuit Rotterdam. Inclusief de twee MAN motoren een vrachtje van zo’n 1.260.000 kilo.

Foto: Op de foto staan de genodigde journalisten die op deze actie af waren gekomen.
De boodschap van Jaap Bron

“Durf je dromen waar te maken”

“Als je het druk hebt, laat je dan niet opslokken, maak tijd vrij voor de mensen die je na aan het hart liggen”, stelt Jaap Bron. Hij spreekt uit eigen ervaring. Hij was zelf ooit workaholic, en is zeker ook nu nog niet van te plan te stoppen. En hij was nooit tot zijn huidige vak gekomen, als hij niet een beslissende keuze had genomen, zo’n twintig jaar geleden. Nu is hij een veelgevraagd spreker, eentje met zakelijke en levenservaring en eentje die bij voorkeur ‘inhoud met humor’ brengt.
Opeens kom je weer op een idee. Ik was bij een presentatie geweest van Hans van Breukelen. Hij deed het heel goed. Tja waarom ook niet, voor zo'n 750 mensen als je gewend bent dat een paar miljoen mensen je bewegingen nauwlettend in de gaten houdt...Ik dacht: die Hans, dat is een goeie voor een interview. Hij heeft echter nog steeds niet gereageerd op mijn verzoek. Maar er zijn meer spraakmakers. Ik lanceerde het concept bij Lucie Groeneveld van Europoort Kringen. Ze vond het een prima idee. Elke maand een spread met eigen opmaak onder de noemer: Spraakmakers. Mensen die managers willen inspireren. Elk vanuit hun eigen discipline. De eerste paar gesprekken zijn nu geweest: Harry van Hest, Jaap Bron en Katja Staartjes. Er volgen er nog vele naar ik mag hopen. Op de nominatie staan: Maarten van Rossem, Susanne Piët, Adjiedh Bakas, Guido Thys. Genoeg voor minimaal drie jaargangen.
Hieronder het begin van het interview met Jaap Bron, die het spits mocht afbijten voor deze nieuwe serie.
Begin juli was ik bij een bijeenkomst van Rijkswaterstaat. Momenteel voert Boskalis voor hen onderhoudsbaggerwerk uit in het Amsterdam-Rijnkanaal. Het gaat om bijna een miljoen kuub specie. Daarbij moet men niet alleen rekening houden met de drukke scheepvaart, maar ook met de flora en fauna (zoals de kleine modderkruiper) en gedumpte voorwerpen zoals auto’s, laptops en brandkasten. Zelfs is er een vermoeden dat er nog explosieve objecten uit de Tweede Wereldoorlog liggen. Bommen en granaten dus!
Begin dit jaar is de nieuwe veerpont Brakel-Herwijnen in gebruik genomen. De doop was al even eerder in aanwezigheid van veel ambtelijk personeel. De boot is gebouwd in opdracht van de gemeente Zaltbommel met een flinke subsidie. De gemeente Gorinchem gaat de boot beheren om er een betere aansluiting mee te regelen met de andere veerdiensten die Gorinchem al beheert.
 
 
© 2006-2022 Tekstbureau To The Point/Jacques Kraaijeveld | Dalem Donk 49 | 4207 XE Gorinchem | Telefoon 0183-699638