(Weekblad Schuttevaer en Europoort Kringen) 
Gas terug bij tweede generatie Van Seumeren 
“We zijn en blijven bezige mensen”

Frans en Jan van Seumeren trekken zich van lieverlee terug uit het actieve bedrijfsleven. De eerste stopt helemaal eind dit jaar en de tweede gaat zich toeleggen op zijn hobby: het bedenken van nieuwe technieken en problemen oplossen. Roderik neemt de rol van Frans over en Jan junior die van Jan senior. De laatste stelt: “We werken bij Mammoet met 1700 man, je begrijpt dat er links en rechts wel eens wat gezeik is. Dat houden ze voortaan van me weg. Alleen als er echt grote problemen zijn, dan mogen ze bij me aankloppen. We zijn en blijven bezige mensen.” 

(Weekblad Schuttevaer en Gorcumse Courant) 
Kommer Damen koestert schip en dans 
"Ik laat me inspireren door de markt"

Kommer Damen maakte in dertig jaar tijd van een scheepswerfje een multinational, die zich op maritiem gebied zo breed mogelijk wil opstellen. Het concern heeft nu zo'n omvang dat een Raad van Bestuur er op zijn plek zou zijn, toch maakt hij het liefst zelf de dienst uit. En op een leeftijd waarop de meeste collega's denken het wat rustiger aan te doen, wil Kommer Damen voorlopig van geen wijken weten. Hoewel hij geen kerkganger meer is, geeft hij toe aangestoken te zijn door het calvinisme. Eigen aan de streek waar zijn geboortewieg stond: de Alblasserwaard. De erfenis van het christendom beschouwt hij niettemin als een bruikbaar stel richtlijnen om het leven en zijn bedrijf sturing te geven. Zonder zou het maar een normloze aangelegenheid worden. 

(Trouw en De Gelderlander) 
Nico de Lange breekt lans voor mannelijke incestslachtoffers 
“Dit is voor een vent niet iets om mee te koop te lopen”

Nico de Lange, protestants predikant in Beusichem-Zoelmond, verdiepte zich in het verschijnsel incest en stelde vast dat het voor jongens en mannen op latere leeftijd een taboe is om er over te beginnen. Het past volgens hem niet in het beeld dat de maatschappij van mannen heeft en vaak ook niet bij het beeld dat ze van zichzelf hebben. Hij stelt: "De haast radicale keuze voor de vrouw in deze literatuur en - soms ook - de hulpverlening heeft er mede toe bijgedragen dat de man meestal als dader wordt afgeschilderd, terwijl er ook jongens de dupe van zijn. Ik geef toe dat het mede daardoor knap lastig is om de man als slachtoffer te thematiseren.” 

(Weekblad Schuttevaer) 
Theologie volgens baggerpastor Toon van de Sande
"Het gaat elke keer weer om: waar liggen je grenzen?" 

"Ik besef dat het veelal om een laagdrempelige vorm van contact gaat aan boord van de baggerschepen die ik bezoek", zegt Toon van de Sande, die inmiddels alom bekend staat als baggerdominee, hoewel hij aangesteld is door bisschop Ad van Luyn van Rotterdam en zelf ook praktiserend katholiek is. Als gehuwd pastoraal werker is Van de Sande in dienst van de Stichting Pastoraat Werkers over Zee (SPWO). "Als de mannen je eenmaal in vertrouwen nemen, dan komen ze los. Waar het ook hier elke keer om gaat is kiezen. Dat is het centrale thema: waar kies je voor in het leven? Op je werk. In je vrije tijd. In andere zeer persoonlijke zaken."

(Algemeen Dagblad)
ME patiënte schrijft boek tegen onbegrip
“Afhankelijk zijn went nooit”

“Soms moet ik me verdedigen dat ik gelukkig ben, maar door je verdriet en je pijn te doorvoelen kun je er nog zo veel uithalen. Ik wil gewoon m’n leven leiden zo goed en zo kwaad als het gaat. Afhankelijk zijn went nooit. Men begrijpt vaak niet dat ik niet opstandig ben.” 
Aan het woord: Christine van Reeuwijk (34). Binnenkort viert ze haar 12,5 jarig jubileum als ME patiënte. Met ongeveer 35.000 lotgenoten in ons land bindt ze elke dag opnieuw de strijd aan. Niet alleen tegen haar ziekte, ook tegen het onbegrip, in haar omgeving maar vooral binnen de medische wereld. Ze schreef een boekje over haar ervaringen: ‘Wie weet morgen’.

(Europoort Kringen)
De boodschap van Jaap Bron
“Durf je dromen waar te maken”

“Als je het druk hebt, laat je dan niet opslokken, maak tijd vrij voor de mensen die je na aan het hart liggen”, stelt Jaap Bron. Hij spreekt uit eigen ervaring. Hij was zelf ooit workaholic, en is zeker ook nu nog niet van te plan te stoppen. En hij was nooit tot zijn huidige vak gekomen, als hij niet een beslissende keuze had genomen, zo’n twintig jaar geleden. Nu is hij een veelgevraagd spreker, eentje met zakelijke en levenservaring en eentje die bij voorkeur ‘inhoud met humor’ brengt.

(Europoort Kringen)
Reizend voorzitter Arie Kraaijeveld 
“Met klagen komen we er niet”

De HTS moet terug. Transport is belangrijk, maar industrie niet minder. Prepensioen is flauwekul. Kinderen een beroep laten kiezen als ze vijftien zijn is misdadig. Water moet wereldwijd een commodity worden. Verdonk had gevangenisdirecteur moeten blijven. 
Drs. Arie Kraaijeveld houdt van controversiële uitspraken. Ook al is hij net AOW’er hij weet nog niet van wijken: actief op diverse fronten in diverse functies. Onderweg van de ene afspraak naar de andere treffen we elkaar aan de rand van de voormalige Zuiderzee. In de lounge van een health resort. 

(Europoort Kringen)
De kruistocht van Harry van Hest
“Succes kun je leren”

“Ik was ooit een verlegen jongetje”, zo begint Harry van Hest zijn verhaal. Deze Nederbelg avant la lettre (voorzien van twee paspoorten), betreedt met enige regelmaat de podia van congressen om managers en andere beslissers op betere gedachten te brengen. Steeds vaker ook in Nederland. Zijn overtuiging: “De berg waar je vaak tegenop ziet is achteraf niet zelden een molshoop.”

(Europoort Kringen)
Passie volgens bergbeklimster Katja Staartjes
"Neem je lot in eigen hand"

"Het is niet de bedoeling dat iedereen hetzelfde gaat doen als wij", stelt Katja Staartjes. Ze is Nederlands bekendste bergbeklimster. Daarnaast is ze inzetbaar als interim manager en houdt ze lezingen over onder meer Top Inspiratie. We spreken haar aan de vooravond van een nieuwe expeditie. Een beklimming van een berg boven de 8000 meter in Tibet of Nepal. "Dat kan ook niet. Voor iedereen ligt de top op een ander niveau. Voor ons ligt de uitdaging in een nieuwe achtduizender, voor de ander is dat de Holterberg om wat dichter in de buurt te blijven. Maar maak in ieder geval een keuze als je iets in je leven wilt veranderen. Neem je lot in eigen hand. Maak er wat van."

(Shipbuilding Industry)
Bart Otto van rederij Flinter
“We zijn vooral dienstverleners”

“Waar anderen schepen opleggen, nemen wij ze juist in de vaart. We zijn nu zo’n twintig jaar bezig en we kunnen een stootje hebben. We hebben inmiddels wel wat vet op de botten. Maar stel dat je net begonnen bent in deze sector, dan heb je het onder de huidige omstandigheden zwaar.” Zo begint Bart Otto van rederij Flinter in Barendrecht zijn verhaal. 

(Europoort Kringen)
Meewind wil inhaalslag voor duurzame energie
“Ons land loopt achter bij de rest van Europa”

“Ook al lijkt het een lange weg, we moeten versneld naar duurzame energie”, stelt Johan Swager. Samen met Willem Smelik runt hij Meewind in Haarlem. “Als eerste is er het element van toenemende afhankelijkheid. De fossiele brandstoffen raken namelijk op. Het kan naar ons idee veel sneller dan de oude scenario’s ons voorrekenden. Daarnaast is er de ideële factor. Maar vergeet niet: duurzaamheid, daar zit ook business in. Met andere woorden: er is steeds meer een economische noodzaak”

(Europoort Kringen)
De boodschap van Adjiedj Bakas
"We worden steeds slimmer"

"Veel mensen, ondernemers dus ook, zijn bang voor de toekomst. Ze worden zenuwachtig door alles wat er om hen heen verandert", zo begint Adjiedj Bakas,. "Ze zien leeuwen en beren op hun pad. Mijn boodschap is dat het wel meevalt. Er zijn momenteel wel wat pijnpuntjes, maar we hebben met elkaar al heel veel moois bereikt op deze aarde. Ik wil helpen die negatieve spiraal te doorbreken. Kortom, wie niet kan lachen, moet geen winkeltje beginnen..."

(Mentaal Beter)
Expliciete aansporing van Thijs Jansen 
"Kom op voor de kwaliteit van je werk"

"Ik zou de medewerkers binnen de GGZ op willen roepen zelfbewuster te worden. En op te komen voor de kwaliteit van hun inspanningen." Dat is de boodschap die Thijs Jansen de GGZ op het hart wil drukken. Er zou volgens hem meer trots moeten komen op het werk, maar hij beseft tegelijkertijd dat het moeilijk is om in je eentje vastgeroeste patronen te doorbreken. Een openhartig gesprek met een man die aan den lijve heeft ervaren wat 'beroepszeer' is en die zich inzet om beroepstrots op de politieke agenda te zetten.
Om de PDF artikelen te openen heeft u Adobe Reader nodig. Klik op nevenstaand logo.
Open het PDF bestand. Klik hier ->
Open het PDF bestand. Klik hier ->
Open het PDF bestand. Klik hier ->
Open het PDF bestand. Klik hier ->
Open het PDF bestand. Klik hier ->
Open het PDF bestand. Klik hier ->
Open het PDF bestand. Klik hier ->
Open het PDF bestand. Klik hier ->
Open het PDF bestand. Klik hier ->
© 2006-2022 Tekstbureau To The Point/Jacques Kraaijeveld | Dalem Donk 49 | 4207 XE Gorinchem | Telefoon 0183-699638
Open het PDF bestand. Klik hier ->
Open het PDF bestand. Klik hier ->
Open het PDF bestand. Klik hier ->
Open het PDF bestand. Klik hier ->